24 Ekim 2016 Pazartesi

MELEKLERİN ÜMMET-İ MUHAMMED’E YARDIMI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ أَكَلَ الْبَصَلَ وَالثُّومَ وَالْكُرَّاثَ فَلَا يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا فَإِنَّ الْمَلَائِكَةَ تَتَأَذَّى مِمَّا يَتَأَذَّى مِنْهُ بَنُو آدَمَ. (م)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."       كم صوغان ، صرمسق و براسه يرسه ( آغزنده بونلريك قوقوصو اولديغو حالده ) بزم مسجدمزه ياقلاشماسيك . زيرى ملكلر إنسانلريك راحتسز اولديغو شيلردن راحتسز اولورلر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kim soğan,sarımsak ve pırasa yerse (ağzında bunların kokusu olduğu halde) bizim mescidimize yaklaşmasın. Zîrâ melekler insanların rahatsız olduğu şeylerden rahatsız olurlar.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   22  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

MELEKLERİN ÜMMET-İ MUHAMMED’E YARDIMI


Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ’dan rivâyet olundu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Kıyâmet günü Allâhü Teâlâ:
Ey meleklerim, bütün ibâdetlerinizi Muhammed aleyhisselâmın ümmetine bağışlayın” buyurur.
Melekler:
“Bugün biz de sevâba muhtacız, bunda hikmet nedir? derler.
Allâhü Teâlâ:
“Âdemoğulları bugün sevâba sizden daha çok muhtaçtır” buyurur. (Envâru’l-Âşıkîn)

MELEKLERİN ADEDİNİ SADECE ALLAH BİLİR

Şeyhülislam Ebussuûd Efendi merhûm, Tefsîrinde der ki:
Âdemoğulları cinlerin onda biri kadardır.
İnsanlar ve cinler karadaki hayvanların onda biridir. Bunların tamamı uçan hayvanların onda biridir. Bunların tamamı denizdeki hayvanların onda biridir. Bunların tamamı yer meleklerinin onda biridir. Bunların tamamı dünyâ semâsındaki meleklerin onda biridir. Bunların tamamı ikinci kat semâdaki meleklerin onda biridir. Yedinci kat semaya kadar böyle gider.
Bundan sonra onların tamamı Kürsî melekleri yanında pek az kalırlar. Bunların tamamı Arş-ı A‘lâ’da vazifeli melekleri yanında okyanustan bir damla gibidir. Bunların tamamı da Arş-ı A‘lâ’yı tavaf eden melekler yanında okyanustan bir damla gibidir.
O meleklerin kimi secdede, kimi rükûda, kimi kıyamda Allâhü Teâlâ’yı tesbîh ve takdis ederler.
Bunlardan sonra İsrafil aleyhisselâmın yardımcıları olan levh melekleri ve Cebrail Aleyhisselam’ın askerleri olan melekleri ve onların ömürlerini ve ibâdetlerini Allah’dan başka kimse bilmez.
Hicrî:   22  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder