30 Kasım 2016 Çarşamba

ÂLİMİN ÂBİD ÜZERİNE FAZÎLETİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَمْنَعَنَّ رَجُلًا مَهَابَةُ النَّاسِ أَنْ يَقُومَ بِحَقٍّ إِذَا عَلِمَهُ. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      كشي إنسانلردان قورقوسو حق بلديكى شئ يابمقدان ( و سويلمكدن ) آلقويماسيك ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kişiyi, insanlardan korkusu hak bildiği şeyi yapmaktan (ve söylemekten) alıkoymasın.”
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   26  Safer   1438  Fazilet Takvimi 

ÂLİMİN ÂBİD ÜZERİNE FAZÎLETİ


Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) âlim ile âbidi sordular. Buyurdular ki:
“Âlimin âbid (ilim öğrenmeden ibâdet eden) üzerine fazilet ve üstünlüğü benim sizin en aşağı mertebede olanınıza karşı faziletim gibidir.” buyurdular. Sonra “...Allâh’tan hakkı ile ancak âlimler korkar...” mealindeki (Fâtır Sûresi’nin, 28.) ayetini okuyup şöyle buyurdular:
“Hayrı öğretenlere muhakkak Allâhü Teâlâ rahmet, melekleri, yer ve gök ehli, hatta denizdeki balıklar istiğfar ederler.”
(Suyûtî, ed-Dürrü’l-Mensûr)

SAĞLIĞIMIZ: KURU MEYVELER

Meyvelerin mevsiminde kurutulması çok eski bir âdetimizdir. Yaz aylarında mevsim meyveleri kurutularak saklanır ve kışın yenilir. Kuru meyveler sağlıklı gıdalar olup kan şekerini ayarlar, tokluk hissini sağlar, tatlı ihtiyacını karşılar.
Kuru meyvelerde fruktoz (tabîi şeker) vardır. Potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri cihetinden zengindir. Antioksidan bulunduğundan hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucudur. Muâfiyet (bağışıklık) sistemini güçlendirir, sinirleri korur. Demir mineralleri bulunduğundan kansızlığa ve yorgunluğa iyi gelir, enerji verir, kabızlığı önler ve hazma yardımcı olur.
Ancak kuru meyveleri yerken şunlara dikkat edilmelidir:
Kalorileri taze meyveye göre daha fazladır. Fazla yenilmemeli ortalama bir avuç miktarını geçmemelidir. Fazla yenilmesi kandaki şekeri yükselterek ve şişmanlığa sebep olabilir. Bilhassa diyet yapanlar daha dikkatli olmalı ve sınırlı miktarda yemelidirler.
Yemekte yenilirse hazımsızlık ve midede ekşimelere sebep olabilir.
En çok tercih edilen bazı kuru meyveler: Kayısı, incir, erik, hurma, üzüm, elma, dut ve yaban mersini (mavi yemiş)dir.
Hicrî:   26  Safer   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder