23 Kasım 2016 Çarşamba

GECELERİ İBÂDETLE İHYÂ ETMEK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلشِّتَاءُ رَبِيعُ الْمُؤْمِنِ قَصُرَ نَهَارُهُ فَصَامَ وَطَالَ لَيْلُهُ فَقَامَ . (هب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      قش مؤمنين بحاريدر . كوندوزلرى قصه اولورده اوروج طوطار ، كجلرى اوزون اولورده ، ( تهجد و ذكرله ) إحياء أدر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kış mü’minin baharıdır. Gündüzleri kısa olur da oruç tutar, geceleri uzun olur da, (teheccüd ve zikirle) ihyâ eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   23  Safer   1438  Fazilet Takvimi 

GECELERİ İBÂDETLE İHYÂ ETMEK


İmam-ı Gazâlî Hazretleri buyurdular:
Ey oğul, gece teheccüd namazını ihmâl etme. Seherlerde istiğfârı aslâ terketme. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): “Üç ses vardır ki Allâhü Teâlâ onları sever: Horoz sesi, Kur’ân-ı Kerîm okuyanın sesi ve seher vakitlerinde istiğfâr edenin sesi” buyurmuşlardır.
Horoz, melekleri görünce öter. Bu sırada yapılan duâ makbuldür. Kur’ân-ı Kerîm okumak ise Cenâb-ı Hak’la konuşmak demektir. Fazileti âşikârdır. Seher vakitleri ise kalbin dünya meşguliyetlerinden en boş olduğu, şeytan vesveselerinin az olduğu vakittir.
Allâhü Teâlâ gecenin son üçte birinde buyurur ki:
“Bana duâ eden yok mu istediğini vereyim, istiğfâr eden yok mu onu bağışlayayım, tevbe eden yok mu tevbesini kabûl edeyim.”
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Gecenin ortasında kılınan iki rekat günahlara keffârettir.”
Tâbiîn’den Süfyân-ı Sevrî (r.a.) der ki: “Allâhü Teâlâ seher vakitlerinde esen bir rüzgar yarattı. Bu vakitteki zikirleri ve istiğfârları Hak Teâlâ’ya götürür. Gecenin evvelinde Arş-ı A‘lâ’nın meleklerinden biri seslenir: Âbidler kalksın. Âbidler kalkıp Allâhü Teâlâ’nın dilediği kadar namaz kılarlar. Sonra gecenin ortasında bir daha seslenir: Kânitîn (Rabb’inin tâatinden aslâ ayrılmayanlar) kalksınlar. Onlar da kalkar ve seher vaktine kadar namaz kılarlar. Seher vakti olunca melek yine seslenir: İstiğfâr edenler kalksınlar. Onlar da kalkıp istiğfâr ederler. Fecir doğduğunda yine seslenir: Gâfiller kalksın. Onlar da kabirlerinden dirilen ölüler gibi yataklarından kalkarlar.
Seher vakti gecenin en faziletli zamanıdır.
Hadîs-i şerîfte: “Geceleyin bir koyun sağacak müddet de olsa namaz kıl” buyurulmuştur. Yani hiç değilse iki yahut dört rekât kıl demektir.
Hazret-i Lokman oğluna dedi ki: Ey oğul, horoz senden akıllı olmasın, o seherlerde öterek Allâh’ı zikrederken sen sakın uyuma. (Hâdimî, Eyyühelveled şerhi)
Hicrî:   23  Safer   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder