14 Kasım 2016 Pazartesi

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN RİVÂYET ETTİĞİ BAZI HADÎS-İ ŞERÎFLER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِتَّقِ الْمَحَارِمَ تَكُنْ أَعْبَدَ النَّاسِ وَارْضَ بِمَا قَسَمَ اللهُ لَكَ تَكُنْ أَغْنَى النَّاسِ. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      حراملره دوشمكدن صَقِنْ كى إنسانلريك أك جوق عبادت أدهنى اولاسيك . الله تعالى،نيك سنيك إيجن يابتيغى تقسيمه راضى اولكى إنسانلريك أك زنكنى اولاسيك ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Haramlara düşmekten sakın ki insanların en çok ibâdet edeni olasın. Allâhü Teâlâ’nın senin için yaptığı taksîme râzı ol ki insanların en zengini olasın.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   14  Safer   1438  Fazilet Takvimi 

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN RİVÂYET ETTİĞİ BAZI HADÎS-İ ŞERÎFLER


• “Bazan devenin yuları Hz. Ebûbekir’in elinden düşerdi. Devesini çökertip alırdı. Yanındakiler, ‘yuları bizim vermemizi emretseydiniz’ dediler. Hz. Ebûbekir, çok sevdiğim Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), insanlardan hiçbir şey istemememi emretmiştir, cevâbını verdi” (İmâm Ahmed)
• “Yarım hurma bile olsa, onunla cehennemden korunun. Çünkü o hurma eğriyi doğrultur, fenâ ölümden korur ve aç olan bir kimsenin feryadını dindirir.” (Ebû Ya‘lâ)
• “Üçüncüleri Allâh olan o iki kimse hakkında ne zannedersin (aslâ bir zarar eriştiremezler).” (Buhârî ve Müslim)
• “Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), bir iş yapmak istediğinde, ‘Allâhım! İki işten bana hayırlı olanı ver ve yaptığım işi hayırlı kıl’ diye duâ ederdi.” (Tirmizî)
• “Resûlullâh Efendimiz’e (s.a.v.) ‘En faziletli hac hangisidir?’ diye sorulunca, ‘Telbiyede ses yükseltilip bol bol kurban kesilen hacdır’ buyurdular.” (Tirmizî)

GIYBET BÜYÜK GÜNAHTIR

Hz. Îsâ bin Meryem Aleyhisselâm ashâbına dedi ki;
“Siz uykuda iken avret mahallinin bir kısmı rüzgârdan açılmış birini görseniz onun üzerini örter miydiniz? Ne dersiniz?” Onlar da
“Evet, elbette örterdik.” dediler.
“Hâlbuki siz avret mahallinin kalan kısmını da açıyorsunuz” deyince,
“Sübhânallâh, nasıl olur da açarız?” dediler. Îsâ (a.s.) şöyle buyurdu:
“Yanınızda bir kimsenin gıybeti yapıldığı zaman siz de hemen onun kusurlarını, kötü yanlarını söylemiyor musunuz? İşte böylece siz avret mahallindeki kalan örtüyü açıyorsunuz.” (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî:   14  Safer   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder