5 Aralık 2016 Pazartesi

İMÂM-I A‘ZAM’IN TAKVÂSI




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُ الْأَصْحَابِ عِنْدَ اللهِ خَيْرُهُمْ لِصَاحِبِهِ وَخَيْرُ الْجِيرَانِ عِنْدَ اللهِ خَيْرُهُمْ لِجَارِهِ. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      الله تعالى قطنده آرقداشلريك أك خيرلسى ، آرقداشنه أك خيرلى اولاندر . الله تعالى قطنده قومشولريك أك خيرلسى ده قومشوسونه أك خيرلى اولاندر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâhü Teâlâ katında arkadaşların en hayırlısı, arkadaşına en hayırlı olandır. Allâhü Teâlâ katında komşuların en hayırlısı da komşusuna en hayırlı olandır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:    04 Rebîulevvel   1438  Fazilet Takvimi 

İMÂM-I A‘ZAM’IN TAKVÂSI


İmâm-ı A‘zam (r.a.) hazretlerinin bir Mecûsî’den alacağı vardı, onu istemek üzere evine gitti. Borçlunun kapısına vardığında ayakkabısına necaset bulaştı. Onu silkeleyince bir parçası Mecûsî’nin evinin duvarına yapıştı. İmâm-ı A‘zam (r.a.) “Eğer şunu bırakırsam Mecûsî’nin duvarını çirkinleştirmiş olacak, kazımış olsam duvardan az da olsa toprak dökülecek” diye düşünüp kapıyı çaldı. Mecûsî çıktı, borcunu istemek için geldiğini zannederek mazeretler söylemeye başladı.
İmâm-ı A‘zam hazretleri ‘bundan daha mühim bir iş için buradayım’ deyip duvarın kirlendiğini bildirip ‘nasıl temizleyelim’ diye sordu.
Mecûsî:
“Ben önce nefsimi temizlemekle işe başlıyorum” deyip hemen orada Müslüman oldu.
(Mir’atü’l-Hâmidîn)

SAĞLIĞIMIZ: 
Soğuk Algınlığı İhmal Edilmemeli!

Soğuk algınlığı burun akıntısı ile başlayan burun tıkanıklığı, aksırma, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik ve baş ağrısı ile birlikte görülen bir enfeksiyondur. Hafif belirtilerle başlayıp 1- 2 hafta içinde kendiliğinden düzelmesine rağmen eğer bakteriler de hastalığa eklenirse, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit veya zatürre görülebilir.
Soğuk algınlığı ihmal edilmemelidir. Küçük çocuklar, yaşlılar ve şeker vb. hastalığı olan kişiler daha dikkatli olmalı, kendilerinde soğuk algınlığı belirtilerini görünce vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Soğuk algınlığında burun açık tutulmalı, mümkünse bir kaç gün istirâhat edilmelidir. Bol ıhlamur, adaçayı, nane, limon çayları içilmeli; bolca mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveler ve her türlü sebze yenmelidir.
Oda havasının kuru olmaması için soba ve peteklerin üzerine bir kap ile su bulundurulmalıdır.
Hicrî:    04 Rebîulevvel   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder