26 Ocak 2017 Perşembe

BİR SAAT ADÂLET YETMİŞ YIL İBÂDETTEN HAYIRLIDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْعَدْلُ حَسَنٌ وَلَكِنْ فِي الْأُمَرَاءِ أَحْسَنُ. (كنز)
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى الله عليه وسلم بيوردلر   ."آدالت كوزلدر ، لكن إدارجلرده دها كوزلدر ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Adâlet güzeldir, lakin idarecilerde daha güzeldir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:    28  Rebîulâhir   1438  Fazilet Takvimi 

BİR SAAT ADÂLET YETMİŞ YIL İBÂDETTEN HAYIRLIDIR


Adâlet: Haksızlık ve zulüm yapmamak, yapılması lâzım gelen şeyleri dürüst olarak yapmaktır. Adâletli olan zata “âdil” denir. Adâletin zıddı zulümdür, haksızlıktır.
Adâlete riâyet etmek, İslâm dininde en büyük vazifelerden ve en güzel hasletlerdendir:
اِنَّ اللّٰهَ يَاْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْاِحْسَانِ وَاٖيتَاٸِ ذِى الْقُرْبٰى وَيَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْیِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
“Haberiniz olsun ki Allah size adâleti, ihsânı (iyiliği) ve yakınlığı olanlara (muhtaç oldukları şeyleri) vermeyi emrediyor ve çirkin işlerden, münkerden, azgınlıktan nehyediyor, dinleyip anlayıp tutasınız diye size va'zediyor.” meâlindeki (Nahl sûresinin, 90.) âyet-i kerimesi adâleti emreder.
Diğer bir âyet-i celîlede de
وَاَقْسِطُوا اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطٖينَ
(meâlen) “Adâlette bulununuz. Şüphe yok ki, Allahü Tealâ âdil olanları sever.” (Hucurat sûresi, âyet 9) buyurulmuştur.
Bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) de: “Âdil olanlar, hükümlerinde, âile ve çoluk çocukları hakkında ve memur oldukları hususlarda adâletli davrananlar, Allahü Teâlâ katında nurdan minberler üzerindedirler.” buyurmuştur. Yani, yüksek, nûrânî mertebelere nâil olacaklardır.
Diğer bir hadîs-i şerîfte de: “Âdil bir hükümdarın bir saatlik ibâdeti, başkasının yetmiş senelik ibâdetine denk bulunur.” buyrulmuştur.
İşte adâlete İslâm nazarında pek büyük kıymet ve ehemmiyet verilmiştir. Bu pek âdilâne esas sayesinde de Müslüman olmayanlar da asırlarca rahat, müreffeh bir halde Müslümanların arasında yaşamışlardır.
Güzel bir terbiyeye, güzel bir îtikâda sahip olan, Allâhü Teâlâ'nın azabından korkan, âhiret gününe îman eden, ilâhi adâletin muhakkak tecellî edeceğini bilen bir insan, her halde adâlete riâyet eder.
Hicrî:    28  Rebîulâhir   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder