17 Ocak 2017 Salı

GUSÜL ABDESTİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ‏ لِكُلِّ شَيْءٍ زَكَاةٌ وَزَكَاةُ الْجَسَدِ اَلصَّوْمُ. (هـ)
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى الله عليه وسلم بيوردلر ." هر شيئك بر زكاتى واردر . وجودون زكاتى ده اوروجدور ."
Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtı da oruçtur.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:    19  Rebîulâhir   1438  Fazilet Takvimi 

GUSÜL ABDESTİ

Gusül abdesti, ağız, burun ve bütün vücudun yıkanmasından ibarettir. Cünüplükten, hayızdan ve nifastan dolayı gusül (boy) abdesti farzdır.
Gusül abdestinin sünnet veya müstehap olduğu bazı yerler:
1- Cuma, Ramazan ve Kurban bayramı namazları için.
2- Hac ve umre için ihrama girerken, Arefe günü vakfe için.
3- Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye girmek için.
4- Müzdelife ve Mina’da bulunmak için.
5- Günahtan tevbe için.
6- Husûf (ay tutulduğu), küsûf (güneş tutulduğu) zaman ve yağmur duâsı için.
7- Kan aldıran, ölü yıkayan ve baygınlıktan ayılan için.
8- Seferden, yolculuktan gelen veya yeni elbise giyen için.
9- Berat ve Kadir gecesinde gusül almak müstehaptır.
Bir gayr-i müslim erkek cünüp iken, bir kadın hayız veya nifas iken Müslüman olduğunda onlara gusül etmek vaciptir.
Fakat Müslüman olduğunda cünüp değilse gusül etmesi müstehaptır.

SAĞLIĞIMIZ:
 C vitamini

C vitamininin vücudumuza birçok faydaları vardır: Muafiyeti (bağışıklığı) güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, damarları takviye eder. Demir, kalsiyum, A, E ve B vitaminleri olmak üzere diğer bazı vitaminlerin vücuda faydalı olmalarını sağlar. Kalp hastalığı riskini azaltır, karaciğeri korur.
C vitamini, suda çözülür ve vücutta depolanmadığından her gün yeniden C vitaminine ihtiyaç vardır. Vücut bu ihtiyacını C vitamini bulunan gıdalardan karşılar. C Vitamini:
Kuşburnu, maydanoz, yeşil biber, kırmızı biber, lahana, karnabahar, ıspanak, brokoli, kivi, çilek, portakal, limon, mandalina, kavun gibi sebze ve meyvelerde bulunur.
Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra vitamini hızla azalacağından bekletilmeden yenilmelidir. C vitamini bulunan sebzelerin pişirildiği su atılmamalıdır. C vitamininden istifade edebilmek için, sebzeleri ancak pişirilecekleri zaman ayıklayıp kesmeli, az suyla ve çok az pişirerek suyu ile birlikte yemelidir. Vitamin zayi olmamasi için sebze ve meyveler çiğ veya çok az pişirilerek yenilmelidir.
Hicrî:    19  Rebîulâhir   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder